România are nevoie de ingineri. GPI propune reintroducerea Burselor Adamachi

”România are nevoie de ingineri”, acesta a fost mesajul și titlul conferinței organizată de   Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Universitatea Tehnică de Construcții din București (UTCB) la care a participat și Grupul pentru Promovarea Infrastructurii (GPI).

Cu acest prilej, s-au semnat protocoale de colaborare între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii şi  universitățile  tehnice de construcții din România, având ca scop formarea și integrarea forței de muncă specializate în domeniul construcțiilor.

”România are nevoie de ingineri”- conferință de presa

GPI consideră necesar acest demers, însă nu suficient pentru a forma viitorii specialiști care vor construi România și vor participa din plin la dezvoltarea ei.

În acest sens, GPI a propus reintroducerea Burselor Adamachi (mai multe detalii aici) pentru a restaura tradiția acordării de burse de către stat și instituții specializate.

Vă inserăm mai jos câteva citate care evocă rolul inginerului în societate, un rol de multe ori uitat sau ignorant în spațiul public.

„Ingineria este o mare profesiune. Este fascinația de a vedea cum o plăsmuire a imaginației  se  transformă,  cu  ajutorul  științei,  într-un  plan  pe  hârtie;  ca  apoi  să  se materializeze în piatră, metal sau energie; ca apoi să creeze locuri de muncă și locuințe pentru  oameni;  ca  apoi  să  ducă  la  creșterea  standardului  de  viață  și  la  sporirea confortului. Marea  responsabilitate  a  inginerului,  în  comparație  cu  a  celor  de  altă profesie, este că operele lui se află sub văzul tuturor”, spunea .  Herbert Clarck Hoover, cel de-al  31-lea  președinte  american  (1929–1933), el  însuși  inginer  minier,  supranumit „Marele Inginer”.

Datorită lui Elie Radu inginerii români încep execuția lucrărilor utilizând pentru prima dată construcții din beton armat și metalice. Să ne reamintim că până la Elie Radu podurile erau din lemn. Toate realizările sale dovedesc o pasiune neîncetată pentru infrastructură. Cuvintele sale ilustrează cel mai bine acest adevăr: “Nu-mi cereți să va țin discursuri, că să vă arăt cum știu să vorbesc, dați-mi mai bine o planșetă, o rigla, un echer pentru a face un proiect”.

IMPORTANT! Preluarea textelor (integrală sau parțială) și/sau fotografiilor din acest articol se poate face numai cu acordul scris al autorului, fiind proprietate intelectuală. Acesta este un site cu caracter informativ. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor. Pentru preluare, contactați-ne pe mail.

Pe aceeasi tema

Back to top button