Guvernul aruncă sectorul construcțiilor în aer. De ce ne opunem dezvoltării infrastructurii

Cunoaștem din sociologie că orice cadou oferit regulat se transformă într-un drept. Este și cazul categoriilor de salariați din România care sunt scutite de impozitul pe venit (de 10%), respectiv cei din domeniul IT și construcții.

Primii beneficiază de aceste facilități încă din 2004, pe când cei din domeniul construcțiilor din 2019 (legea prevede acordarea acestor facilități pe durata a 10 ani).

Dacă discuția via a vis de salariații din IT s-a transformat într-un veritabil cadou oferit de Guvern (fără vreo analiză obiectivă, fundamentată pe cifre, indicatori, prospecțiuni, din care să reiasă utilitatea prelungirii acestor facilități) cu argumentul ”acest sector merge, deci nu trebuie să plătească taxe”, pentru sectorul construcțiilor este vitală această facilitate fiscală. Subliniem că există și o perioadă stabilită de 10 ani.

Griparea sistemului prin neacordarea acestor facilități va bloca acest sector care se confruntă cu o criză a personalului calificat. Să nu uităm că în timpul pandemiei șantierele României au fost pline, semn de bunăstare și continuare a marilor proiecte de infrastrutură, atât de necesare României.

Statul câștigă, dar pierde partida

Prin intenția Guvernului de a nu mai acorda aceste facilități riscăm să blocăm dezvoltarea României, respectiv chintesența guvernării liberale și sloganul cu care a venit aceasta la Palatul Victoria – ”Dezvoltăm România”. Nu putem vorbi de conceptul de a dezvolta rețeaua rutieră în absența acestor facilități acordate limitat și justificat, având în vedere configurația pieței muncii și nevoia de proiecte la nivel național.

Având în vedere programul Anghel Saligy și resursele ce vin din PNRR ar fi o decizie pripită neacordarea acestor facilități pe principiul încasării la bugetul de stat a impozitului pe profit.

Pe de o parte, statul câstigă o sumă, dar pierde partida, respectiv proiectele de infrastructură și marile construcții care nu vor mai beneficia de un personal specializat care în mod natural se va orienta către piața europeană, mult mai ofertantă din punct de vedere financiar.

De ce să distrugem o construcție din considerentul acumulării la bugetul statului?

Finalizarea acestor construcții, concomitent cu reconfigurarea pieței muncii pentru acest personal din construcții, va aduce sume considerabile la buget. E doar o chestiune de timp și viziune. 

Investițiile în infrastructura României reprezintă un cost necesar pentru actul guvernării indiferent de climatul politic. Soluții complementare pentru dezvoltarea sectorului construcțiilor am prezentat și aici.  

Considerăm că această traiectorie va înscrie România pe calea dezvoltării sale, promovarea infrastructurii fiind o axiomă pentru orice guvernare care va veni în România.

IMPORTANT! Preluarea textelor (integrală sau parțială) și/sau fotografiilor din acest articol se poate face numai cu acordul scris al autorului, fiind proprietate intelectuală. Acesta este un site cu caracter informativ. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor. Pentru preluare, contactați-ne pe mail.

Pe aceeasi tema

Back to top button