Am avut dreptate!

Într-un mod poate neașteptat am hotarât să ne întoarcem în mediul online.

Am renunțat, o perioadă, ca urmare a convingerilor noastre tehnice și economice (bazate pe nenumarate argumente) de la un moment dat. Convingeri care nu mai puteau coexista cu prea mulți ,,temerarii” cu idei de tipul: Hai ca se poate orice! Hai ca se poate oricum! Hai ca trebuie doar sa vrem!

Toate articolele noastre au fost publicate cu scopul de a pune înaintea noastră, a tuturor,  rezonabil, cu respect, in cunostiință de cauză și argumentat, riscurile imense cu care vin investițiile mari. Investitii care nu sunt prioritizate la implementare, după masura beneficiilor pe care le întorc în economia care practic le finanțează!.

Revenim astăzi, nu pentru a spune că: am avut dreptate, ci pentru că poate că se va crea o disponibilitate în a fi luați în considerare. Deschiderea noastră spre dialog a existat și există în continuare, absolut necondiționat!

Din media de azi (și din ultima vreme) observăm că riscurile mari despre care vorbeam în articolele noastre s-au transformat în certitudini. Sperăm că aceste certitudinii să declanșeze o disponibilitate în a fi ascultați, pentru că aceste riscuri imense (asumate mult prea usor încă de acum mulți ani) erau cuantificabile și astfel previzibile (încă de la momentul aparției acelor articole).

Enumerăm câteva titluri și paragrafe din media de astăzi (2025):

,,În ultima perioadă, tot mai mulți economiști au evidențiat pericolul iminent în care se află România din cauza deficitului bugetar de 9,3% din PIB, în condițiile în care Grecia a intrat în incapacitate de plată cu un deficit de 10% din PIB. ”

,,Scumpirile, datoriile tot mai mari si populatia in scadere sunt principalele riscuri identificate de cei de la FMI, care avertizeaza cu privire la o perioada instabila cu care se va confrunta tara noastra in perioada urmatoare, venita pe fondul tensiunilor comerciale globale si al dezechilibrelor interne. ”

,,Problema este că, pentru a acoperi acest deficit, te împrumuţi. Iar când pieţele te văd în dificultate, te penalizează mai mult pentru că pun în coşul dobânzii şi riscul de neplată. România se împrumută azi pe pieţele externe la peste 7%.”

,,Costurile de finanțare continuă să urce… ”

,,Totodată, Guvernul în formulă de avarie riscă să pericliteze și o sumă de până la 13,5 miliarde de euro fonduri din PNRR, pentru care se află într-un proces dificil de renegociere cu Comisia Europeană. ”

Enumerăm câteva titluri ăi paragrafe din articolele de atunci:

  • Falimentul autostrăzilor care prăbușesc ROMÂNIA – 9 august 2023

,,Studiu de caz

cum am ajuns să ne imprumutam 3,6 miliarde de euro pentru construcția autostrăzii A7, când am fi putut să ne împrumutăm doar 500 de milioane?
respectiv, să avem un cost real de construire de 7 ori mai mic!!! ”

  • Apocalipsa Autostrăzilor. Studiu de caz: Autostrada Bacău-Pașcani 28 noiembrie 2022

,,Practic, pentru fiecare 1 leu primit prin PNRR, noi contribuim de la buget cu 2,66 lei. Iar ca să putem accesa PNRR, a trebuit să creștem și participarea anuală la bugetul UE cu 2,5 miliarde lei”

  • Apocalipsa Autostrăzilor – 19 noiembrie 2022

,,Apocalipsa Autostrăzilor trece prin stomacul și portofelul românului fără ca acesta să bănuiască ce tip de mise en scène, de natură electorală și financiară, îi amanetează viitorul.
La fiecare 38 de eurocenți din PNRR, trebuie să contribuim de la Bugetul de stat sau din împrumuturi externe cu 62 de eurocenți!!!
La fiecare 40 de eurocenți din POT, trebuie să contribuim de la Bugetul de stat sau din   împrumuturi externe cu 60 de eurocenți (cofinanțarea)!!!
Costurile proiectelor din POT sunt triplate prin asumarea unei supra – contractări dezastruoase de 200%.”

Dacă investitiile prin PNRR NU SUNT FINALIZATE PANĂ IN 2026, URMEAZA SĂ ÎNAPOIEM ȘI CEI 38 DE EUROCENȚI. Se poate si mai rău!.

  • ,,Epoca de Aur” a PNRR se stinge înainte de vreme – 7 noiembrie 2022

Cu siguranță că viitoarele alegeri vor avea ca tema de dezbatere: ”Cine este vinovat pentru eșecul PNRR?”.

  • Planul Național Investițional în infrastructura de transporturi. Strategia irațională care aduce fondurile europene la dimensiunea unui bacșiș – 18 ianuarie 2022

,,Dacă nu avem bani de la buget atunci împrumutăm!

De fapt nu există indicii care să conducă spre ideea unei strategii. Ideea este simpla: Dacă nu avem bani de la buget atunci împrumutam! Însă NU se spune la ce dobândă imprumutam, nu se spune de unde împrumutam…nu se detaliză nimic.”

IMPORTANT! Preluarea textelor (integrală sau parțială) și/sau fotografiilor din acest articol se poate face numai cu acordul scris al autorului, fiind proprietate intelectuală. Acesta este un site cu caracter informativ. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor. Pentru preluare, contactați-ne pe mail.

Pe aceeasi tema

Back to top button